Ministerstwo 
Zdrowia


Polska wieprzowina jest bezpieczna






MINISTER ZDROWIA

MZ-ZP-P-070-26733-6/DP/14

Warszawa, dnia 26 lutego 2014 roku



Komunikat w sprawie przypadków wystąpienia choroby afrykańskiego pomoru świń
na terenie Rzeczypospolitej Polskiej



Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że w ramach funkcjonującego od ubiegłego roku programu monitorowania afrykańskiego pomoru świń w dniach 17 oraz 19 lutego br. na terenie województwa podlaskiego wykryto dwa przypadki martwych dzików, u których potwierdzono materiał genetyczny wirusa afrykańskiego pomoru świń. Jest to wirusowa choroba świń domowych wszystkich ras oraz dzików. Wirus ten nie jest groźny dla człowieka w kontakcie bezpośrednim i nie posiada zdolności przenoszenia się na ludzi. Nie zanotowano również żadnych przypadków wystąpienia tej choroby u świń hodowlanych w Polsce.

Przepisy stosowane przez Inspekcję Weterynaryjną zapobiegają możliwości wprowadzenia do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono afrykański pomór świń. Państwowa Inspekcja Sanitarna nie stwierdza żadnych zagrożeń dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w związku z tą chorobą. Dostępne w handlu mięso jest bezpieczne i nadaje się więc do spożycia. Służby podległe Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęły stosowne działania mające na celu ograniczenie potencjalnego ryzyka przeniesienia tej choroby na trzodę chlewną.

Więcej szczegółowych informacji można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego:

- http://www.minrol.gov.pl/pol/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Dzialania-w-sprawie-afrykanskiego-pomoru-swin-ASF
- http://www.wetgiw.gov.pl/
- http://gis.gov.pl/?go=news&id=147




Wersja do drukuPowrót


Artykuł przeczytało osób: 6863

Patronaty
E-zdrowie
Inspektorat Sanitarny
Rada
BIP
© 2011 Ministerstwo Zdrowia
© 2002-2011 Platforma Activeweb Medical Solutions